zondag 6 mei 2012

Endurance ABC deel 1

Vandaag deel 1 van mijn endurance ABC. In het endurance ABC zoek ik woorden en termen op die je in de endurance vaak tegenkomt en die soms wel eens moeilijk of verwarrend kunnen zijn. Ik hoop dat niet alleen jullie hier wat van leren maar dat ik hier zelf ook wat voor leer door de dingen die ik tegenkom. Op sommige letters zal ik misschien 2 woorden uitleggen omdat beide woorden belangrijk zijn.

A = Ademhaling.
De ademhaling is 1 van de dingen die op je veterinaire kaart word genoteerd. De ademhaling is zichtbaar in de flanken van het paard of te zien aan de neusgaten en word op het zicht geteld. Het tellen duurt meestal ongeveer 15 seconden.
De normale ademhalingsfrequentie van een paard is 8-14 keer per minuut. In rust moet de ademhaling regelmatig zijn. Bij inspanning kan de ademhaling oplopen tot 80-100 keer per minuut en bij zware inspanning zelfs tot 180 keer per minuut

B = Borborygmi
Borborygmi oftewel de darmgeluiden worden ook op je veterinaire kaart genoteerd. De darmgeluiden worden aan beide kanten van je paard op 4 plaatsen gecontroleerd met een stethoscoop.
Een paard hoort altijd darmgeluiden te hebben, ook tijdens inspanning. Darmgeluiden houden in dat het voedsel  verteerd word zoals het hoort. Op je veterinaire kaart worden de darmgeluiden aangegeven met --(afwezig), - (te weinig), + (normaal) en ++ (veel).

C = Capillary Refill Time (CRT)
Ook dit is weer een term die je tegenkomt op je veterinaire kaart. De vertaling is capillaire vullingstijd, letterlijk het hervullen v/d haarvaten.
De CRT van je paard word gecontroleerd door met een vinger iets druk uit te oefenen op het tandvlees van je paard en te kijken hoelang het duurt voor het tandvlees weer zijn normale kleur heeft. De normale tijd hiervoor is 1 seconde. Het langzaam terugkomen van het bloed in de haarvaten kan een aanwijzing zijn voor uitdroging of een shock.

Dat waren dan de eerste 3 woorden voor vandaag. Mochten jullie nog vragen hebben of woorden waarvan je niet weet wat het is en er uitleg over wil hebben. Zet ze hier neer en misschien komen ze wel in de rest van het ABC.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten