donderdag 17 mei 2012

Endurance ABC deel 2

Vandaag heb ik weer 3 endurance begrippen uit mijn endurance ABC opgezocht.


D = Doping
Ook in de endurance hebben we wel eens te maken met doping. Op een klasse 1 of klasse 2 wedstrijd zal je niet gauw een dopingcontrole krijgen maar als je in het buitenland gaat starten en/of langere afstanden start zou het kunnen dat je te maken krijgt met een dopingcontrole. Belangrijk is dat je altijd goed nakijkt wat voor producten je paard gebruikt want zelfs in vliegenspray kan een ingrediënt zitten wat op de dopinglijst staat. Ook medicijnen hebben vaak ingrediënten die op de dopinglijst staan en hierbij is het dus ook belangrijk om aan je veearts te vragen hoelang je paard na gebruik van medicatie nog positief kan zijn bij een dopingtest.

E = Endurance
Endurance is het afleggen van een traject van een vastgelegd aantal kilometers binnen een minimale en maximale snelheid waarbij de conditie en de gezondheid van het paard het belangrijkst zijn. Voor, tijdens en na een wedstrijd worden de paarden door een dierenarts gecontroleerd. Binnen de endurance heb je 4 verschillende klasses met in iedere klasse wedstrijden over bepaalde afstanden. Klasse 1 is het laagst en gaat over 25 tot 39 km, hierna komt klasse 2 met afstanden van 40 tot 79 km, klasse 3 gaat van 80 tot 119 km en klasse 4 van 120 tot 160 km.
Iedereen begint bij klasse 1. Voor je door mag naar klasse 2 moet je eerst minstens 15 punten halen, dit zijn 3 punten per wedstrijd. Als je de wedstrijd goed uitrijd krijg je 3 punten. Bied je je paard op de P/A aan en heeft hij een hartslag boven de 60 slagen per minuut dan gaat er 1 punt af en dat is op de finish hetzelfde.
In de klasse 2 heb je nog maar 3 punten nodig. Hier krijg je dan ook maar 1 punt per wedstrijd wanneer je een wedstrijd goed uitrijd en maximaal 15km/u rijd. In de klasse 3 moet je ook weer 3 punten verzamelen voor je klasse 4 mag rijden. Ook dit gaat met 1 punt per goed uitgereden wedstrijd.

F = FEI
FEI staat voor Fédération Equestre Internationale en is de overkoepelende organisatie van alle nationale hippische bonden. De FEI is opgericht in 1921 met als doel het vormen van een internationale organisatie voor de paardensport.
Het FEI wil wereldwijd de groei van de paardensport stimuleren en organiseert wedstrijden binnen de traditionele disciplines waarvoor zij ook de promotie en administratie verzorgen.
Het FEI gaat voor:
- Eerlijkheid en gelijkheid. Er word geen onderscheid gemaakt tussen man of vrouw.
- Samenwerking met het paard op basis van vertrouwen en respect.
- Respect voor de omgeving.
- Respect voor het paard, het welzijn van het paard staat voorop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten