woensdag 29 augustus 2012

Endurance ABC deel 3


Vandaag weer enkele begrippen uit mijn zelf samengestelde endurance ABC. Maar 2 begrippen deze keer, de volgende keer zal ik er weer wat meer uitwerken.


G = Grooms
Grooms, iets wat je eigenlijk niet kan missen op een wedstrijd en zeker niet tijdens de langere wedstrijden. De taak van de grooms is om jou en je paard te verzorgen zodat jullie allebei goed door de wedstrijd komen. Op door de wedstrijdorganisatie van tevoren bepaalde groompunten staan je grooms met water om je paard te koelen en eten en drinken voor jou en als het nodig is ook voor je paard. Ook zorgen zij ervoor wanneer je bij de finish, P/A of vetgate komt ze klaarstaan met koelwater om je paard te koelen zodat je je paard snel kan aanbieden en de hartslag mooi laag is. Een goed groomteam is op elkaar en de ruiter ingespeeld. Ook heeft ieder zijn eigen taken binnen het groomen. Zo kan er iemand zijn die zorgt voor de ruiter, iemand die de taak van het koelen op zich neemt en iemand die zorgt voor drinken/eten voor het paard. Ieder groomteam heeft zo zijn eigen indeling van taken om perfect samen te kunnen werken met als doel de wedstrijd zo goed mogelijk te voltooien. 

H = Hartslag
De hartslag is bij de endurance denk ik toch wel 1 van de belangrijkste factoren. Tijdens een wedstrijd word de hartslag minstens 4x gecontroleerd. De eerste keer is bij de voorkeuring, dan tellen ze de hartslag op de P/A of de vetgate voor de tweede keer. Op de finish gebeurt dit voor de derde keer en de laatste en vierde keer is bij de nakeuring. In een klasse 3 of hoger word dit vaker gecontroleerd omdat je dan meer dan 1 vetgate hebt tijdens de wedstrijd.
De hartslag van je paard dient onder de 60 slagen per minuut te zijn tijdens een controle. Is de hartslag bij de voorkeuring hoger dan mag je niet starten.
Bij de P/A heb je bij binnenkomst 10 minuten de tijd om je paard aan te bieden, is de hartslag lager dan 60 mag je gelijk weer verder maar als de hartslag hoger dan 60 is moet je na 10 minuten nogmaals aanbieden. Is de hartslag goed dan mag je weer verder maar als de hartslag dan alsnog te hoog is moet je stoppen.
Bij een vetgate heb je bij aankomst 20 minuten de tijd om aan te bieden terwijl je rijtijd doorloopt. Zodra je aanbied stopt je rijtijd en gaat je verplichte hold-time in. Als de hartslag bij aankomst te hoog is mag je je paard nogmaals aanbieden op 20 minuten na de aankomst bij de vetgate. Is de hartslag nogmaals te hoog dan moet je stoppen.
Bij de finish gelden voor de verschillende klassen ook verschillende regels.
In de klasse 1 stopt de rijtijd bij het aanbieden van het paard na binnenkomst. Is de hartslag te hoog dan loopt de rijtijd door en word de hartslag weer gecontroleerd 10 minuten na binnenkomst.
In de klasse 2 stopt de rijtijd bij het passeren van de finish, hierna heb je nog 20 minuten om je paard aan te bieden, is de hartslag te hoog word deze nogmaals gecontroleerd op 20 minuten na binnenkomst.
In de klassen 3 en 4 stopt de rijtijd zodra je de finish gepasseerd bent ongeacht de hartslag. De hartslag word wel genoteerd op je veterinaire kaart.
Een halfuur na het finishen volgt de nakeuring. Dit geld voor alle klassen en daar dient de hartslag lager of gelijk aan 60 te zijn. Wanneer de hartslag bij deze nakeuring te hoog is volgt er uitsluiting. 


Dat was het weer voor deze keer. Als er nog iets is wat je mist of weet je nog een goed begrip waarvan je niet weet wat het betekend. Plaats het hier dan ga ik het opzoeken en uitwerken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten